Ekmeğe sürmekle yetinilmeyecek kadar iyi bir besin olan fıstık ezmesi ile mutfakta harikalar yaratabilirsiniz. Bir çorba kaşığı yaklaşık 8 gram yağ, 4 gram protein ve 3 gram karbonhidrat içeren bu lezzetli malzemeyle neler yapabileceğimize bakalım:
KREP
Bir adet doğranmış muzu, 2 yemek kaşığı yerfıstığı ezmesini, 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını, 2 su bardağı sütü ve 1 yumurtayı karıştırıp köpürene kadar çırpın. 30 gram tam buğday ununu da karıştırın. Kızmış tavaya hamurdan döküp her bir tarafını 2-3 dakika pişirin. Üzerine muz, ceviz ve tarçın atın.
GRANOLA BAR
250g fıstık ezmesini, 15g doğranmış Hindistan cevizini, 2 tatlı kaşığı tarçını, 1 yemek kaşığı dut pekmezini, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını, 50g yulaf ezmesini ve 2 yemek kaşığı susamı karıştırın. Karışımı yapışmaz tavaya aktarın. Fırında 180 derecede 10 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Bar şeklinde kesin.
YUMUŞAK KEK
250g fıstık ezmesini, 15g Hindistan cevizi yağını, 2 yemek kaşığı agave şurubunu, 2 tatlı kaşığı vanilya özütünü ve 65g ezilmiş cevizi çukur bir tavada karıştırın. Yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Yapışmaz bir tavaya aktarın. Katılaşana kadar dinlendirin.
SOS
4 yemek kaşığı parçacıklı fıstık ezmesini birer yemek kaşığı zencefil, maydanoz, kereviz sapı, elma sirkesi, limon suyu ve kavrulmuş susamı pürüzsüz bir kıvam alana dek blenderde çekin. Pişmiş etin üstüne serpiştirin. Salata sosu yapmak isterseniz 1 yemek kaşığı portakal suyu ilave edin.
SUNDAE YAPIN
Bir adet muzu tamamen bölmeden boylamasına kesin. 2 yemek kaşığı fıstık ezmesini yarımlardan birinin üstüne sürüp sıkıca kapatın. Üzerine 2 yemek kaşığı kuru üzüm, 1 yemek kaşığı ceviz ve 1 yemek kaşığı kenevir tohumu serpiştirin. Üzerine bir top dondurma ve biraz bal ilave edin.
[…] Diyet yemekleri hazırlarken farklı farklı çeşitlerine başvuracağınız makro besin ise yağlardır. Yağlar […]