CreatineTürlerine Genel Bakış

0

Creatine vücut geliştirmenin olmazsa olmaz besin desteklerinden. Belli bir seviyeyi geçmiş çoğu sporcunun kullandığı bu ürünün dünya piyasalarında son zamanlarda birçok değişik çeşidi baş göstermiş durumda.

Forumumuzda da zaman zaman değişik çeşitleri ile ilgili konuşmalar oluyor. Bu konuda çeşitler hakkında bir bilgilendirme sağlamak açısından bodybuilding.com sitesinden bulduğum creatine çeşitleri ile ilgili bir yazıyı sizlere çevirdim.

Reklam

1. Creatine Monohydrate
En genel form budur. Yararı üzerinde en çok araştırma yapılmış olanıdır. Suya bağlanmış creatine moleküllerinden oluşur. Her ne kadar yeni creatine ürünleri piyasaya çıkmış olsa da hala daha en çok kullanılan türdür.

2. Micronized Creatine
Creatine Monohydrate’ın daha küçük moleküllere ayrılması (mikronize edilmesi) ile imal edilmştir. Bunun sonucu creatine’in yüzey alanı artmıştır böylece vücut tarafından emilimi kolaylaşmış ve mide ağrısı sorunu yaratma ihtimali düşürülmüştür. Ayrıca su toplama etkisi de daha azdır ve daha etkili bir form olduğu düşünülmektedir.

3. Creatine Phosphate
Creatine’in etkinleşmesi için vücutta fosfata bağlanması gerekir. Creatine fosfatın mantığı da bundan ileri gelmektedir. Öte yandan pratikte creatine monohydrate kadar bile etkili olmadığı görülmüştür ve de daha pahalıdır.

4. Creatine Citrate
Creatine’in emilimi artırmak için özel moleküllere bağlanmış formudur. 1gramında 400mg efektif creatine bulunur ve çok pahalıdır ancak sıvılara iyi karışır ve fazla mide sıkıntısı yaratmaz.

5. Creatine Ethyl Ester (CEE)
Creatine desteklerinin geleceği olarak görülmektedir. CEE’nin normal creatine’e göre 10 kata kadar daha iyi emilime sahip olduğu iddia edilmektedir. Bunu hücreler arasında çok daha rahat hareket edebilmesine borçludur.
CEE temel olarak monohydrate formuna ester bağlanmasından oluşmuştur. Ester sayesinde Creatine’in emilimi yükselmiştir.
Öte yandan şu ana kadar CEE üzerinde hiçbir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Kullananlardan elde edilen bilgiler daha hızlı emilim, daha az dozajla aynı etki ve su toplamama yönleri sayesinde CEE’nin üstün bir ürün olduğunu göstermektedir.

6. Kre-Alkalyn

Kre-Alkalyn daha yüksek PH seviyelerinde işlenmiş Creatinedir. Bu yönüyle en hızlı emilen creatine çeşitlerinden biri olduğu iddia edilmektedir. Creatine creatinine’e parçalanmaktadır. Aynısı Kre-Alkalyn için geçerli değildir böylece emilim yükseltilmiştir. Üstün yönleri; hızlı emilim, loading gerektirmemesi, vücutta su tutmaması ve hızlı sonuç alınmasıdır.

7. Creatine Serum
Üzerinde tartışma olan türlerdendir. Kimilerince çok iyi sonuç alındığı söylenmekte, kimilerince ise yararsız olduğu belirtilmektedir. Aslında bu ürün bildiğimiz creatine’in suda çözülmüş, vitamin ve aminoacidlerle desteklenmiş halidir. Ancak araştırmalar göstermektedir ki suda bekleyen creatine zamanla creatinine’e dönüşür yani bu ürünün yararı yoktur.

8. Efervesan Creatine
Sodyum ve şeker ile kombine edilmiştir. Lezzet ve emilim açısından avantajlıdır ancak pahalı olduğu ve sodyum ile şeker barındırdığından çok da tercih edilmemektedir.

9. Tri Creatine Malate
3 Creatine molekülünün 1 Malic asit molekülüne bağlanmış formu. Sonuçta emilim ve taşınmayı artırmak için birçok değişik moleküle bağlama seçeneği söz konusu. Creatine Citrate’a benziyor sanırım. Standart Creatine’e göre üstünlükleri; sıvılara daha iyi karışması, midede sıkıntı yaratmaması ve normal creatine e göre ATP sentezinde daha başarılı olması, çünkü Malic Acid ATP sentezinde önemli rol oynayan bir ara ürün.

 

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz