Bağışıklık Güçlendirici Vitaminler

0

Yazı İçeriği ve Başlıkları

  1. C Vitamini
  2. B Vitaminleri
  3. D Vitamini
  4. A Vitamini
  5. Çinko

COVID-19 salgınıyla mücadele ettiğimi şu günlerde bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anladık. Pandemi süresince maske takmak, mesafeyi korumak, ellerimizi yıkamak ve aşıyı beklemekten başka yapabileceğimiz bir şey olmadığını sanıyor olabilirsiniz. Ancak unuttuğunuz bir detay daha olduğunu belirtmek isteriz; işleyen bir bağışıklık sistemi.. Kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve bunu sürdürmek için vücudun yeterli vitaminleri aldığından ve diğer besin maddelerini tükettiğinden emin olmamız gerekir. Ancak bunlar, pek çok insanın dikkat etmediği ve gerektiği kadar önemsemediği bir konudur.

İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirecek vitaminler!

Reklam

C Vitamini

C vitamini faydaları ve bağışıklık üzerindeki önemli rolü nedeniyle hastalıklardan korunmak için alınan en popüler takviyelerden biridir. Bu vitamin, çeşitli bağışıklık hücrelerinin işlevini destekler ve enfeksiyona karşı koruma sağlar. Aynı zamanda eski hücreleri temizleyerek ve yenileriyle değiştirerek bağışıklık sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. (1)

C vitamini faydalarından biri de, serbest radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin birikmesiyle oluşan oksidatif stresin neden olduğu hasara karşı koruyan güçlü bir antioksidan görevi görmesidir. Oksidatif stres, bağışıklık sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve çok sayıda hastalıkla da bağlantılıdır. (2)

C vitamini takviyesinin, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini ve şiddetini azalttığı gösterilmiştir. (3)

İlginç bir şekilde, inceleme ayrıca düzenli olarak C vitamini takviyesi almanın, maraton koşucuları ve askerler de dahil olmak üzere yüksek fiziksel stres altındaki kişilerde soğuk algınlığı oluşumunu %50’ye kadar azalttığı gözlemlenmiştir. (4) 

B Vitaminleri (B5, B6, B12)

Bütün B vitaminleri ayrı ayrı vücudumuza birçok faydalı etki sağlamaktadır. B5 Vitamini enerji üretimine ve enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olur. B6 Vitamini enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur ve hücrelerin vücutta düzgün bir şekilde çalışması için gereklidir. B6 vitamini ayrıca bağışıklık sistemindeki biyokimyasal reaksiyonları desteklemek için hayati öneme sahiptir. B6 vitamini açısından zengin besinler arasında somon ve ton balığı gibi tavuk ve soğuk su balıkları bulunur. B6 Vitamini ayrıca yeşil sebzelerde nohutta da bolca bulunur. Vücutta kırmızı kan hücreleri üretmek için B12 vitamini oldukça gereklidir ve vücudun enfeksiyonla savaşan hücreler üretmesine yardımcı olur. B12 kaynakları sığır karaciğeri, kabuklu deniz ürünleri ve kuvvetlendirilmiş tahıllardadır.

D Vitamini

D vitamini, bağışıklık sisteminizin sağlığı ve işleyişi için gerekli olan, yağda çözünen bir besindir. D Vitamini, bağışıklık savunmanızın önemli bir parçası olan beyaz kan hücreleri olan monositlerin ve makrofajların patojenle mücadele etkilerini artırır ve iltihabı azaltır, bu da bağışıklık tepkisini artırmaya yardımcı olur.  Pek çok kişi, bağışıklık fonksiyonunu olumsuz etkileyebilecek bu önemli vitaminden yoksundur. Aslında, düşük D vitamini seviyeleri, grip ve alerjik astım dahil olmak üzere, üst solunum yolu enfeksiyonları riskinin artmasına sebep olabilir. Bağışıklık sisteminiz belirli bir vitamin veya mineral eksikliği nedeniyle zayıfsa, o besinle takviye etmek iyileşmelere yol açabilir.

A Vitamini

A vitamini, alınması gereken en iyi bağışıklık güçlendiricilerden biridir. Antioksidan ve anti-inflamatuar güçlere sahiptir. A vitamini, sağlıklı doku ve mukus zarlarını destekler ve güçlü kalmalarına yardımcı olur. A vitamini ayrıca görme sağlığına da katkıda bulunur.

Çinko

Çinko, bağışıklık sisteminizi güçlendirmesini sağlayan takviyelerde ve diğer sağlık ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir mineraldir. Bunun nedeni, çinkonun bağışıklık sistemi işlevi için fazlasıyla gerekli olmasıdır. Çinko, bağışıklık hücresi gelişimi için gereklidir ve iltihaplanmalarda önemli bir rol oynar.

Bu besin maddesindeki bir eksiklik, düzgün çalışan bağışıklık sisteminizi önemli ölçüde etkiler ve zatürre dahil enfeksiyon ve hastalık riskinde artışa neden olur. (5)

Çok sayıda çalışma, çinko takviyelerinin soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. (6)

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz