Tenisçi dirseği rahatsızlığı, dirseğin dış kısmında ağrıya neden olan bir durumdur. Klinik olarak lateral epikondilit olarak da bilinen tenisçi dirseği genellikle kasların ve ön kol tendonlarının yorucu ve aşırı kullanımından sonra, dirsek ekleminin yakınında oluşur.
Tenisçi Dirseğinin Belirtileri
Üst kolunuzun dış tarafında, dirseğinizin kıvrımının hemen altında kolunuzu kaldırırken veya bükerken, kalem gibi küçük nesneleri tutarken, ön kolunuzu çevirirken, örneğin bir kapı kolunu çevirmek veya bir kavanoz açmak gibi hareketlerde bulunurken ve kolunuzu tamamen uzatmakta zorlandığınız durumlar bu rahatsızlığın en büyük belirtileridir.
Tenisçi Dirseğine Ne Sebep Olur?
Dirsek eklemi, dirseğinizi, bileğinizi ve parmaklarınızı hareket ettiren kaslarla çevrilidir. Dirseğinizdeki tendonlar kemiklere ve kaslara birlikte katılır ve önkol kaslarınızı kontrol eder.
Tenisçi dirseği genellikle dirseğinize bağlı kasları aşırı kullanmaktan dolayı meydana gelir. Kaslar ve tendonlar gerilirse, dirseğinizin dışındaki kemik yumrularının (lateral epikondil) yakınında iltihaplanma gelişebilir.
Adından da anlaşılacağı gibi, tenis oynamak tenisçi dirseğine neden olan sebeplerden biridir.
Dirseğin iç tarafında oluşan ağrı ise genellikle golfçü dirseği olarak bilinir.
Tenisçi Dirseğinin Tedavisi
Dirsek ağrınız yorucu veya tekrarlayan bir aktiviteden kaynaklanıyorsa, semptomlarınız düzelene kadar aktivitelerden kaçınmalısınız.
Birkaç gün dinlendirilmesine rağmen dirseğinizdeki ağrı devam ederse doktorunuzu ziyaret edin. Şişlik ve hassasiyeti kontrol ederler ve bileğinizin esnetilmesi gibi bazı basit testler yaparlar. Ultrason taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması gibi testler, yalnızca ağrınızın sinir hasarından kaynaklandığı düşünülüyorsa gereklidir.
Tenisçi dirseği kendi kendini sınırlayan bir durumdur, yani tedavi edilmeden de düzelme şansı vardır. Bununla birlikte, semptomlarınızı iyileştirmek ve iyileşmenizi hızlandırmak için uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri vardır. Yaralı kolunuzu dinlendirmeniz ve soruna neden olan aktiviteyi bırakmanız önemlidir. Havluya sarılmış bir buz veya dondurulmuş herhangi bir şeyi, günde birkaç kez dirseğinize tutarak karşı acıyı hafifletebilirsiniz.
Parasetamol gibi ağrı kesiciler almak, tenisçi dirseğinin neden olduğu hafif ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. İbuprofen gibi steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) de enflamasyonu azaltmaya yardımcı olmak için kullanılabilir.
Daha şiddetli ve kalıcı vakalarda fizyoterapi önerilebilir. Etkilenen bölgeye masaj yapmak ve manipüle etmek ağrıyı ve sertliği hafifletmeye ve kolunuzdaki hareket aralığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tendonun hasarlı kısmını çıkarmak için ise cerrahi müdahele son çare olarak kullanılır. Tenisçi dirseği vakalarının çoğu altı ay ile iki yıl arasında sürer. Bununla birlikte, 10 vakanın yaklaşık dokuzunda, bir yıl içinde tam bir iyileşme sağlanır.
Tenisçi Dirseğinin Önlenmesi
Tenisçi dirseğinden kaçınmak her zaman kolay değildir, ancak dirseğinizi çevreleyen kaslara ve tendonlara çok fazla baskı yapmamak durumun daha da kötüleşmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Tenisçi dirseği rahatsızlığınız, tenis gibi dirsek ekleminizde gerginlik içeren bir faaliyetten kaynaklanıyorsa, tekniğinizi değiştirmek sorunu hafifletebilir.
Tenisçi Dirseğinden Kimler Etkilenir?
Tenisçi dirseği yaygın bir kas-iskelet sistemi durumudur. Herhangi bir zamanda üç kişiden birinin tenisçi dirseği olduğu tahmin edilmektedir. Örneğin İngiltere’de her yıl her 1000 kişiden yaklaşık beşi doktorlara tenisçi dirseğiyle ilgili şikayetleri sebebiyle başvurur. Bu rahatsızlık genellikle yetişkinleri etkiler ve 40-60 yaş arası insanlar arasında daha yaygındır. Erkekler ve kadınlar ise bu rahatsızlıktan eşit derecede etkilenir.