Mantar sever misiniz? Eğer Türk ve İtalyan mutfağının aşığıysanız mantar sevmemeniz mümkün değil çünkü en lezzetli güveçler ve en lezzetli pizzalar, kısacası mideye ve ruha iyi gelen yemekler hep mantarlı! Biz mantar dediğimizde genelde kültür mantarını kastederiz ancak istiridye mantarı da bir o kadar popülerdir.
Bitki alemine dahil edilmeyen bilimsel olarak mantarlar sınıflandırılmasında bulunan (fungi) bu değişik yiyeceği biz çok seviyoruz. Ayrıca mantarlar faydaları sayesinde fitness tutkunlarının da sık tükettiği yiyeceklerden biri.
Yemek menünüze daha fazla mantar katabilmeniz ve mantar hakkında daha çok bilgi sahibi olabilmeniz için istiridye ve kültür mantarı arasındaki farkı sizler için incelemek istedik. Ayrıca kas gelişiminize mantarların nasıl katkı sağlayabileceğini inceledik.
Kültür Mantarı Nedir?
Latince adı Agaricus bisporus olan kültür mantarı Türk mutfağında da yaygın olarak kullanılan bir mantar cinsidir. Yabancılar bu mantarı beyaz düğme anlamına gelen “white button” olarak isimlendirir. Bu mantarlar aslında İtalya’da bolca tüketilen portobello mantarının daha genç ve küçük halleridir. Yani kültür mantarının olgunlaşmasını beklerseniz bu mantarlardan portobello elde edebilirsiniz.
Kültür mantarı da tüm mantarlar gibi sporlar ile ürerler. Bu mantarlar Kuzey Amerika ve Avrupa’da bolca yetişir ve tüm dünyada da en çok tüketilen mantarlardan biridir, ticari olarak da oldukça yaygın üretime sahiptir (1).
Kültür mantarları içerisinde:
- B vitaminleri,
- Riboflavin (B2 vitamini),
- Niasin (B3 vitamini),
- Pantotenik asit,
- Fosfor,
- C vitamini,
- Potasyum bulunmaktadır.
Ayrıca kültür mantarının 100 gramında yalnızca 22 kalori bulunur. 3,09 gr protein, 0,34 gr yağ, 3,26 gr karbonhidrat içerir. Yani besin değerleri oldukça iyidir.
Kas gelişiminizi destekleyecek ve testosteron artıracak yiyecekler arıyorsanız “Kas Gelişimi İçin Testosteron Hormonu Artıran Yiyecekler” yazımızı okuyabilirsiniz.
İstiridye Mantarı Nedir?
Latince adı Pleurotus ostreatus olan istiridye mantarı, kavak mantarı, inci istiridye mantarı olarak da bilinir. Kültür mantarından farklı bir görüntüsü vardır. Daha yayvan, ince ve geniş bir şapkası vardır. 1.Dünya Savaşı sırasında Almanya’da insanlar geçimlerini sağlamak için bu mantarı üretmeye başlamışlardı ve günümüzde yemek tariflerinde sık kullanılan bir mantar çeşidi haline gelmiştir. Uzak Doğu mutfağında geniş bir yere sahiptir. (2).
Bu mantarlar kültürle üretiliyor olsa da genellikle ağaç gövdelerinde doğal bir şekilde üreyip gelişirler. İstiridye mantarı içerisinde:
- Niasin,
- Riboflavin,
- Pantotenik asit,
- Fosfor,
- Potasyum,
- Bakır,
- Tiamin (B1 vitamini),
- Folat,
- Demir,
- Manganez,
- B6 vitamini bulunmaktadır.
100 gr istiridye mantarı 33 kaloridir. 6,09 gr karbonhidrat, 3,31 gr protein ve 0,41 gr yağ içerir. Dolayısıyla hem kolay enerji hem de protein kaynağıdır.
Bu bilgilere baktığımızda kültür mantarı ve istiridye mantarı arasında makro besinler açısından ciddi bir fark görmüyoruz. İstiridye mantarı karbonhidrat miktarı daha fazla olduğu için biraz daha iyi bir enerji verici olarak düşünülebilir. Ancak mikro besinler açısından istiridye mantarı daha kapsamlı bir içeriğe sahip.
Mantarların Kaslara Etkisi
“Mantar kas yapar mı?” en çok sorulan beslenme sorularından bir tanesidir. Spor için beslenmenize fazladan özen gösteriyorsanız mantarın kas gelişiminize faydalı olabileceğini bilmelisiniz. Tabii ki burada tek başına mantardan fayda beklememek gerek. Tüm beslenmenize ve yaptığınız spora özen göstermelisiniz.
Mantarın kaslara etkisi yüksek protein içeriği ile olumlu yönde olacaktır. Antrenmandan önce mantarlı yiyecekler tüketmek ve mantardan zengin beslenmek:
- Kaliteli karbonhidrat,
- Su,
- Protein,
- B vitaminleri almanıza yardımcı olur.
Bu besinler size kas gelişiminiz, sindirim sisteminizin düzgün çalışması, antrenmanda ihtiyacınız olacak enerjinin hızlı bir şekilde kazanılması için elzemdir. Daha yüksek enerji ile daha fazla antrenman yapabilir, tekrar sayılarınızı artırabilir, kas dokularınızın çalışmasını ve gelişmesini artırabilirsiniz.
Mantar ayrıca tok hissetmenize de yardımcı olacak bir yiyecektir. Dolayısıyla yemeklerinizin yanına sağlıklı bir garnitür olarak mantar sote ekleyebilirsiniz. Hem açlığınızı kontrol altına almış olursunuz hem de lezzetli bir öğün yemiş olursunuz.