Spora Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler

0

Neye yeni başlarsanız başlayın zorlayıcı olacaktır. Tahmin ettiğiniz kadar kolay olmadığını fark ettikten sonra pes etmemek daha da zordur. Söz konusu antrenman ve beslenme olduğunda bu zorluk iki katına çıkar. Her sene yüz binlerce kişi spora başlar, fakat pek çoğu ilk altı haftada pes eder. Bahsettiğimiz yüz binlerin yarısı ilk altı ayda vazgeçer ve bu insanların yalnızca üçte birden daha az bir kısmı ilk yılın ardından hala spora devam ediyor olur.  Elbette bu istatistikler, fiziksel rahatsızlığı olan insanları kapsamıyor. Pes etme oranının bu kadar yüksek olmasının esas sebebi zihinsel olarak programı sürdürememek. Kendi kendinize meydan okumaya hazırsanız, bizim önereceğimiz stratejiler, forma girmeyi reddeden tarafınızı terbiye edecektir.

Sonucu Siz Belirleyin

Engeller ve dolambaçlarla dolu bilmediğiniz bir yola girerken, önce nereye gittiğinizi ve başarmak istediğinizin ne olduğunu belirlemeniz mantıklı değil mi? Sadece kendi kendinize, “Kilo vermek, fit olmak ve kas yapmak istiyorum,” demek çok geniş ve belirsiz. Peki bu ne anlama geliyor? Zaman kısıtlamasıyla beraber belirli bir hedef koyun, bu sizi başarıya odaklanmanızı sağlayacaktır.

Reklam

Yeni Alışkanlıklar Oluşturun

Yeni bir alışkanlık oluşturmak, eski, kötü bir alışkanlığı üzerinizden atmaktan çok daha kolay. Örneğin sigara içiyorsanız, bırakmanın zorluğunu üstünüze almadan önce spor salonuna düzenli bir şekilde gidin ve kardiyo seanslarınızın temposunu artırın. Er ya da geç, hayatınızın olumlu yönlerini geliştirme motivasyonunuz, o olumsuz, yıkıcı olanların yerini doldurmanıza yardımcı olacaktır.

Net Olun

Sonuçları zihinlerinde canlandırarak hayal güçlerini kullanan sporcuları örnek almaya çalışın. LeBron James serbest atışını kullanmak için sahada ilerlediği zaman, hedefi topu çemberin yakınına atmak değil. Basket topunu ağlardan fişek gibi geçtiğini canlandırıyor zihninde. Hedefinizin nasıl gözüktüğünü, nasıl hissettirdiğini ve hatta nasıl ses çıkarttığını tam olarak bilin. 135kg bench-press yapmak isterseniz, yaptığınızı görün.

Rüşvet ve Tehdit Kullanın

Kendinize emir ya da söz vererek, pes etmekten alıkoyacak ne yöntem varsa uygulayın. İnsanların pes etme nedenlerinin en üst sırasında, “Hayat çok kısa boşver, tadını çıkartayım,” gibi kendi kendini engelleyen düşüncelere yenik düşmek var. Sabırsızlığı kontrol etme ve gerginliğin ötesine geçme yetilerinizi geliştirmeniz gerekiyor.

Enine Boyuna Düşünün

Önünüze çıkacak engeller ve zorluklar olduğunu, sendeleyeceğiniz ve hatta düşebileceğinizin farkında olun. Ama ne olacak ki! Dirsek morartmadan, dizler aşınmadan hiç bir büyük iş başarılmamıştır. Her sendelemeye ve her aksamaya azminizi güçlendiren, karakterinizi oluşturan birer fırsat olarak bakın ve hatalarınızı pes etme bahaneleri değil, alınacak dersler olarak görün.

Emeğinizi Belgeleyin

Büyük ilerleme gösteriyor olsun olmasın, gelişiminizi belgelendirmek için fotoğraflar çekin. Kolunuzu yukarı kaldırdığınızda serratus anterior kasınızı gördüğünüzü mü düşünüyorsunuz? Daha sonra kendinize sıkı çalışmaya devam etmek için olumlu destek ve motivasyon sağlamak adına o anı kaydedin. Ayrıca, fotoğraflar geri dönüp baktığınızda ne kadar ilerleme kaydettiğinizin bir kaydı olacaktır, bu da hem biraz daha motivasyon hem de doğru yolda olduğunuzu size kanıtlayacaktır.

Neden İstediğinizi Bilin

“Neden yeterince büyükse, nasıl olacağı artık önemli değildir,” diye bir laf vardır. Siz ve istediğiniz şeyin arasında duran bütün bu engellerin üstünden, altından, etrafından veya içinden çıkmak, kayda değer ölçüde sürdürülebilir motivasyon gerektirecektir. Azminiz zayıf, sığ bir amaçla ateşleniyorsa, bitiş çizgisine varmadan çok önce o ateş söner. Bu derin motivasyon engelleri aşmanıza yardımcı olacaktır.

Kendi Kahramanınız Olun

Bu sayının kapak modelini kesin, kendi fotoğrafınızı modelin yüzü üzerine yapıştırın ve buzdolabınıza mıknatıslayın. Vücudunuz ve genleriniz sadece size özgü olsa da, eğer sizi motive ediyorsa başka birisininkini taklit etmek için çalışmanın kimseye zararı olmaz. Böyle yapmanız vücudunuzu nasıl değiştireceğinizi ve oraya ulaşmak için ne gerektiğini fark etmenize yardımcı olacaktır.

Kendinizi Sorumlu Tutun

Hedefinizi başkalarıyla paylaşmanın, ona ulaşma ihtimalinizin azalttığını iddia eden kanıtlar var. Dünyaya yeni bir egzersize başladığınızı haykırmak o an kendinizi iyi hissetmenize neden olur ama aynı zamanda o işi yapma isteğiniz veya ihtiyacınızı da köreltir. Antrenör, koç ya da yakın arkadaşınız haricinde pek az insan sizi sorumlu tutar.

Sesi Açın

Sadece tek kişilik bir takım olsa bile, kendinizi psikolojik olarak hazırlamanız, heyecanlandırmanız gerekiyor, özellikle çokta motive olmadığınız günlerde. Müzik bunu yapmanıza yardımcı olabilir. Ipod’unuzda antreman için gaz verecek şarkılar açın. Araştırmalar, spor yapma moduna girmenizde müziğin çok önemli bir rol oynadığını göstermiştir.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz