“Vücut Geliştirmeyi Bırakırsam Vücudum Sarkar mı?” Sorusunun Bilimsel Yanıtı

0

“Vücut geliştirmeyi bırakırsam vücudum sarkar mı?” sorusu yıllardır birçok vücut geliştirici tutkununun korkarak sorduğu sorulardandır. Bu soruya pek çok farklı açıdan yaklaşılabilir.

Vücut Geliştirmeyi Neden Bırakasın ki?

Image result for after quitting bodybuilding

Reklam

Öncelikle, bir spora başlamışken neden direkt olarak “bırakma” senaryolarının konuşulduğunun üzerinde durmak önemli. Çünkü sorunun ilk bölümü, “vücut geliştirmeyi bırakırsam…” şeklinde başlıyor. Vücut geliştirme, dünyanın en nankör sporlarından biridir. Çok kolay geri gidilebilir, kas kütlesi kaybı belli bir süre aradan sonra çok kolaylaşır. Bu kadar nankör bir sporu bıraktığınızda, 5 yıllık emeği 3 ayda kaybedebilmeniz dahi mümkünken, neden onca emeği boşa harcayasınız?

Bu kafa yapısına sahip olan, bu şekilde düşünen biri muhtemelen vücut geliştirmeyi bırakır. Vücudun sarkması kesin olmasa da, emeğin boşa gideceği kesinleşir.

Vücudun Sarkması Neye Bağlı?

Eğer yağ oranı vücut geliştirme için yüksek biriyseniz, vücut geliştirmeyi bıraktığınızda kas kütleniz azalırken yağ kütleniz azalmayacaktır. Dolu gözüken vücudunuzda zaten yağ miktarı fazlayken, var olan kası da kaybetmeye başladığınızda vücudunuzda sarkma olduğunu zannetmeniz gayet doğal. Ancak ne kas yağa dönüşür, ne de yağ kasa dönüşür. Sarkma sandığınız durumda, yalnızca var olan yağ kütlenizi görürsünüz.

Eğer yağ oranınız düşükse, sporu bıraktığınızda vücudunuzda sarkmanın meydana gelmesi çok zordur. Bu durumdaki birçok vücut geliştirici, sarkma yaşamamıştır. Aksine yalnızca eski boyutlarının daha küçük versiyonlarına dönüşmüşlerdir. Bir nevi, “çamaşır makinesinde yıkanıp çekmiş” bir hale bürünmüşlerdir, fakat sarkma gözlemlenmemiştir.

Piyasadaki En Îyi Protein Tozları
Piyasadaki En İyi Kreatin Takviyeleri
Piyasadaki En İyi BCAA Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Pre-Workout Takviyeleri

Yağ Kütlesi Olan Bir Vücutta Kas Kaybı Olunca, “Sarkma” Gibi Gözüken Yağlar Boy Gösterir

Image result for after quitting bodybuilding

Aslında gerçekleşen tam olarak budur. Hatta yağ oranınız düşükken dahi, bazı bölgelerinizdeki yağ kütlesi fazla olabilir. Kas kaybettiğinizde o bölgelerde de “sarkma” gibi gözüken yağ kütleleri görülebilir. Göğüs bölgesinde yağ tutma eğilimi olan erkeklerin, sporu bıraktıktan sonra göğüsleri sarkmış gibi gözükür. Aslında olan şey, göğsü toplu gösteren kasların kaybolmasıyla yağın boy göstermesidir.

Yani kaslar yağa dönüşmez. Var olan kaslar değil, hali hazırda var olan yağlar sarkma gibi görünür. İçi boşalan kaslar, etrafındaki yağ yüzdesi artınca “sarkma” gibi bir görünüm yaratır. Vücutta “sarkma” olması, tamamen yağ oranına bağlıdır.

Vücut Geliştirmeyi Bıraktıktan Sonra Tüm Kas Kütlesini Kaybeden 5 Sporcu

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz