Vücut Geliştirme ve Kardiyo

0

Vücut Geliştirme Sporcuları Neden Kardiyoyu Sevmez?

Vücut geliştirme sporu ile ilgilenen kişiler, yağ yakma dönemi (definasyon) dışında asla kardiyo yapmazlar. Hatta kardiyoyu sevmezler.

Kardiyoyu; bir eziyet yerine bir görev yerine görmemiz gereken bir çağda yaşadığımızı düşünürsek eğer, sevebiliriz. Çünkü kardiyo yalnızca kalp atışlarını hızlandırmak için bir araç değil, hareket etme konusunda çok kısıtlı olduğumuz modern çağda bir gereklilik.

Reklam

Kardiyo Neden Herkes İçin Gereklidir?

Kardiyonun modern çağda bir gereklilik olmasını biraz açmak gerekiyor. Günlük hayatta bir insanın, eski çağlara göre ne kadar az hareket ettiğini hiç düşündünüz mü? Yakın mesafeler için dahi taşıt kullandığımız, merdiven yerine asansör kullandığımız bu çağda gerçekten vücudumuz hareket kapasitesinin çok çok az bir kısmını kullanıyor.

Sırf bunu düşünerek bile kardiyonun bir gereklilik olduğunu vurgulayabiliriz. En basitinden, günde belli sayıda adım dahi atmıyor pek çoğumuz. Bunu atmak adına, vücudumuzu formda tutmayı da unutup yalnızca vücudumuzu kullanmayı hedefleyip kardiyo yapmamız gerçekten çok önemli.

Kardiyonun, aslında bir noktada hayatın temeli olduğunu vurgulamak istedik. Biraz da vücut gelştirme özeline indiğimizde kardiyo ile ilgili tüm soru işaretlerinizi ortadan kaldıracağız.

Kardiyo Kas Kaybına Neden Olmak Zorunda Değil

Vücut geliştiricilerin en büyük korkusu, kardiyovasküler aktivitelerden sonra kas kaybı yaşamak. Düzgün bir beslenme düzeni ile bu ancak bir batıl inanç olacaktır. Çünkü 20-30 dakikalık bir yürüyüş hatta HIIT (High Intensity Interval Training) ile bile kas kaybı yaşamak o kadar da kolay değil.

Aksine, kas kaybı korkusu yüzünden 3 dakika yürüdüğünde dahi terleyen, yürüyüşü kas miktarını arttırıp hareket kapasitesini kullanmamaktan kaskatı hale gelmiş bir vücut geliştirme sporcusu olmak daha mı iyi? Bizce iki kere düşünmenizde fayda var.

Kardiyo Ağırlık Kaldırma Performansını Arttırır

Kardiyoyu düzenli yaptığınızda, ağır kilolarla çok tekrar yaptığınız zaman hissettiğiniz yorgunluk epey azalacaktır. Kalbinizi belli düzende yorduğunuz için, kalbinizin dayanıklılığı artar. Dolayısı ile yüksek yoğunluklu çalışmalara daha dayanıklı olur ve daha düşük bpm (beats per minute, yani nabız) gözlemlenir.

Yani korkuyor olduğunuz kardiyo, aslında kas kütlenizi arttırmada dahi size kazanç sağlar. 100 kilo ile 10 yerine 12 tekrar squat yapmak istediğinizde gücünüzün yettiği ve kondisyonunuzun yetmediği anlarda size destek olacak olan kardiyodur.

Kardiyo Toparlanmaya Yardımcı Olur

Kardiyoyu toparlanmayı geciktiren bir etken olarak görmek çok hakim bir bakış açısı. Ancak bilimsel veriye bakıldığında ağır bir ağırlık antrenmanından sonraki gün, kas ağrıları özellikle yoğunken yapılan kardiyonun hem kas ağrılarını azalttığı, hem de toparlanmaya katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir.

Kan dolaşımı hızlanınca, onarım ve toparlanma için gerekli olan besinler kan yolu ile çok daha hızlı taşınacaktır. Ağır bir squat gününden sonra koşu bandına çıkıp orta tempolu yürüyüşler ya da koşular yapmayı deneyin. Kas ağrılarınızın normalden çok daha hızlı geçtiğini göreceksiniz.

Sonuç

Sonuç şu ki, kardiyodan korkmayın. Her şeyde olduğu gibi, aşırıya kaçılmadığı takdirde kardiyo sizin her zaman dostunuzdur. Pozitif katkısı saymakla bitmez, negatif etkisi de yok denecek kadar azdır. Bu nedenle bir şekilde kardiyoyu antrenman rutininize dahil etmelisiniz.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz