Vücut Geliştirme Tarihindeki İlk Mükemmel Skora Sahip Vücut Geliştirici

1

Biliyorsunuz ki, vücut geliştirmede birçok kriter bulunuyor. Simetri, kas kütlesi, estetik görünüm, yağsızlık, poz verme ve daha birçok kriterin bulunduğu kriterler doğrultusunda bir puan belirleniyor.

Bu kriterlerin hepsinden tam puan almak ise gerçekten büyük bir başarı. Tarihte bunun birkaç örneği var. Fakat tarihteki ilk örnek, daha önceki içeriklerimizden de hatırlayabileceğiniz Mike Mentzer.

Reklam

1978’de Meksika’daki IFBB Mr. Universe yarışmasında, Tom Platz gibi efsanelerin de bulunduğu yarışmada bu skoru elde eden Mike Mentzer tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Bu skoru, bir yıl sonra 1979’da da elde etti.

Bu yarışmadaki bir diğer ilginç durum ise, ağır sikletin birincisi olan Mentzer’in overall ödülünü alamaması. Ağır ve hafif sikletin birincilerinin kıyaslanmasının sonucundaki birincinin aldığı overall ödülü, mükemmel skora sahip olmasına rağmen Mentzer’in değil diğer hafif sikletteki Frank Zane’in oldu. Birçok vücut geliştirme tutkunu, bu ödülün Mentzer’a verilmesi gerektiğini savundu. Mükemmel skoru elde etmesine rağmen, mükemmel skora sahip olmayan bir alt sikletteki rakibine kaybetmiş olması sizce de tuhaf değil mi? İşte burada, vücut geliştirmenin ne kadar karmaşık bir spor olduğu gözler önüne seriliyor…

Birçok insan, Frank Zane’in o yıl geri dönüş yılı olduğu için ödülü aldığını düşünüyor. Bu da vücut geliştirmede fizik dışındaki bazı faktörlerin de etkili olduğunun kanıtı.

Daha sonra 1980 yılında, vücut geliştirmenin kirli bir spor olduğunu savunarak 29 yaşında emekli olan Mentzer unutmamak gereken bir isim. Çok iyi bir fizikle, henüz yolun başındayken böyle idealist bir karar alıp sonrasında sporun kirliliğinden sonuna kadar bahseden Mentzer, geçmişteki performansıyla ne kadar önemli bir vücut geliştirici olduğunu da kanıtlıyor. Hatta vücut geliştirme tutkunları, erken emeklilikle sporu bırakmasa Mr. Olympia ödüllerinden birçoğunu alabileceğini de düşünüyor!

İlk mükemmel fizik olarak da tanımlayabileceğimiz Mentzer, vücut geliştirme dünyasında hakettiği değeri görmeyen bir isim de olsa aslında sporun en önemli figürlerinden biri. Daha çok spora kattığı teorik bilgiyle ön plana çıkıyor olsa da, aslında büyük bir Mr. Olympia ikonu olma potansiyeline de sahipti.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz