Vücut Geliştirme – Fitness Hakkındaki Önyargılardan Kurtulun

0

Halk arasında vücut geliştirme, genellikle ya vücut güzelliği, ya da kısaca halter olarak bilinmektedir. Çok kişi de bu sporu zararlı, anlamsız olarak nitelemekte, hatta yapanla alay edecek kadar ileri gitmektedirler. Bu yanlış tutum, bilgisizlik ve kıskançlıktan ileri gelmektedir.

Vücut Geliştirme Sporu, bir başka tanımlama ile; Hareket Bilimi ( Kinesioloji ) kuralları içinde, bir programa bağlı olarak yapılan, aletli ve aletsiz egzersizlerle, vücudun geliştirilmesi, kuvvetlendirilmesi, kondisyon seviyesinin arttırılması, estetik ve esnekliğinin daha ileri derecelere getirilmesini sağlayan, metabolizmanın verimliliğini arttıran bir spor branşıdır.

Yıllarca bu sporun faydaları ile ilgili gerek tıp otoriteleri gerekse ünlü spor ve bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, vücut geliştirmenin bilimsel kurallara gore düzenli uygulandığı takdirde sağlığın altın anahtarı olduğu tespit edilmiştir.
Bodyforumtr, bilimsel ve düzenli vücut geliştirme ve spor için tüm bilgileri, en bilimsel ve geniş kapsamlı şekilde size anında sunarak toplum sağlığının sportif uygulamalarla en üst düzeylere getirilmesine yardımcı olacaktır.

Reklam

İŞTE DOĞRULAR VE YANLIŞLAR

YANLIŞ : Kasları anormal derecede şişirir, vücudu hantallaştırır.
DOĞRU : Düzenli ve bilimesel kurallarla yapıldığında kasları mükemmel derecede çalıştırır, kuvvetlendirir, geliştirir, esneklik ve estetik kazandırır.

YANLIŞ : Uygulanması zor ve zahmetlidir, her yaşda yapılamaz
DOĞRU : Her yaşta, her yerde, zaman ve mekan farkı olmadan, istenen bir zamanda yapılabilir.

YANLIŞ : Vücut yağının atılmasında etkili değildir, insanın hareketlerini güçleştirir
DOĞRU : Hareketsizliği önler, hafif ağırlık ve çok tekrarlı hareket ve egzersizler arasında kısa dinlenme süreleri ile uygulandığında vücut yağını yakar, esneklik kazandırır.

YANLIŞ : Kalbin büyümesine neden olur.
DOĞRU : Düzenli ve bilinçli yapılan vücut geliştirme egzersizleri kalp kaslarının güçlenmesini, kan dolaşımını düzenleyerek, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

YANLIŞ : Vücut sistemlerini zorlar, nefes almayı zorlaştırır.
DOĞRU : Göğüs kafesinin genişlemesini sağlayarak, daha iyi bir solunum kapasitesi kazandırır.

YANLIŞ : Diğer spor branşlarını uygulayanlarda verim düşüklüğüne sebep olur.
DOĞRU : Kondisyon çalışmalarının en önemli bölümünü oluşturur ve bütün spor branşlarının da temeli olarak kabul edilir.

YANLIŞ : Vücudun dengesini bozar ve konsantrasyon zorluğuna neden olur.
DOĞRU : Vücut hakimiyeti, denge ve konsantrasyonu arttırır.

YANLIŞ : Yapan kişinin kendini beğenme (narsizm) ve bencil duygularını arttırır, sinirli yapar.
DOĞRU : Kötü alışkanlıklardan korur veya bırakılmasını sağlar, kişnin kendine olan güvenini arttırır, sinirliliği ve stresi ortadan kaldırır.

YANLIŞ : Gelişme çağında boy uzamasını engeller.
DOĞRU : Düzenli yapılan egzersizler kas, bağ ve kemik dokularını kuvvetlendirerek, boyun uzamasına yardımcı olur. (Burda kendim parantez açıyorum çünkü bu çok yaygın, çok mantıksız bi dedikodu. Tesadüfe bakın ki bu dedikoduları da en çok benimsemiş olarak bu işi beceremeyen ve beceremeyecek olanları gördüm. Örnek Arnold’un boyu ya da diğer haltercilerin boyu, şampiyonumuz Naim Süleymanoğlu kısa boylu diye her ağırlık kaldıran kısa boylu mu oluyor? Basketbolculara, boksörlere bakın ağırlık çalışmadan top sürmekle mi yapıyor hepsi o vücudu demek ki spor faydalıdır hiçbir şeyi kısaltmaz ağırlık da sporun babası olduğuna göre…)

YANLIŞ : İleri yaşlar için tehlikelidir, bağ doku ve kas sakatlığına neden olur.
DOĞRU : İleri yaşlarda kas erimesini ve eklem rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur, kuvvet, kalıcı form ve daha genç görünüm kazandırır.

YANLIŞ : Hanımlarda erkeksi ve kaba görünüme neden olur.
DOĞRU : Hanımların genel estetik ve atletik yapı avantajları elde etmelerine yardımcı olur, selülit ve kilo verme problemlerini giderir, vücut bölümlerinin ayrı ayrı forma sokulması için en etkili spordur.

YANLIŞ : Vücutta görüntü bozukluklarına neden olur, hormon faaliyeti dengesini bozar.
DOĞRU : Duruş bozukluklarını giderme veya herhangi bir kaza sonrası rehabilitasyon çalışmaları için ideal bir spordur, vücutta önemli hormonların (endorfin vs.) seviyesinin artmasına yardımcı olur.

YANLIŞ : Fizik tedavi ve rehabilitasyonlarda etkisi olmaz.
DOĞRU : Biomekanik özelliklere sahip olan ve sportif rehabilitasyon uygulama olanakları sağlayan vücut geliştirme makineleri, rehabilitasyon ve fizik tedavi gibi tıp bölümlerinin vazgeçilmez cihazlarıdır ve vücut geliştirme sistemleri de bu tür tedavilerin temelini oluşturmaktadır.

Yazan: Sohbetseli

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz