Vücudunuzun Şiddetli Stres Altında Olduğunu Gösteren 10 İşaret

0

Herkes zaman zaman kendini bitkin ve kötü hissedebilir. Ancak belli bir süredir vücudunuzda geçmeyen bir anomali varsa sağlığınızı ciddiye alma zamanı gelmiş demektir. Bazen bu anolmalilerin sebebi strestir. Birçok doktor bazı rahatsızlıkların tetikleyicisinin stres olduğu konusunda hemfikirdir.

Vücudunuzda stres sebebi ile oluşabilecek en sık görülen 10 rahatsızlığı sıraladık:

Reklam

1. Cilt Rahatsızlıkları

Sedef hastalığı, sivilce ve daha birçok cilt rahatsızlıklarının sebebi stres olabilir. Bilim insanları öğrenciler üzerinde yaptıkları araştırmalarda, yüksek stres seviyesine sahip olanların cilt hastalıklarına da sahip olduklarını gözlemlemiş. Farelerle yapılan bir deneyde de aynı sonuçlar bulunmuş. Yüksek dozda strese maruz bırakılan fareler cilt hastalıklarına daha duyarlı hale gelmiş.

2. Kilo Problemleri

Beslenmenize dikkat ediyor ve egzersiz yapıyor olmanıza rağmen kilo dengenizi koruyamadığınız dönemler olabilir.

Yaşadığınız bazı yoğun olaylar sizin kilo almanıza sebep olabilir. Sıklıkla stres altında kalmak kortizol hormonunun daha çok üretilmesine sebep olabilir. Yağ ve karbonhidrat metabolizmanızı sabitlerlen kandaki şeker oranınızı destekleyen bu durum sonucu, kşiler daha çok yemek yemeye ihtiyaç duyar, daha az testosteron hormonu salgılar ve vücutta daha az kalori yakma eğilimi başlar. Bu da kişiye kilo olarak geri döner…

Bazı durumlarda ise stres ve anksiyete kişilerde kilo kaybına sebep olabilir. Yüksek adrenalin seviyesi buna neden olur. Adrenalin metabolizma hızını attırır ancak yağ yakımını da azaltır. Bilim insanları CRH hormonunun da kilo kaybına sebep olabildiğini söylüyorlar.

3. Sık Hastalanmak

Kortizol hormonu stres ile artabilir ve kortizol normalde ödem oluşumunu baskılayabiliyor. Ancak eğer kişi kronik strese sahipse bağışıklık sistemi kortizola karşı duyarlılığını kaybetmeye başlıyor bu da ciddi ödemlerin oluşmasına sebep olabiliyor. Yüksek iltihaplanma da çabuk soğuk algınlığına yakalanmanıza neden olabiliyor.

Düşük bağışıklık sistemine sahipken hastalandığınız için sadece soğuk havayı suçlamayın. Eğer sıklıkla hastalanıyorsanız hayatınızda sizi olumsuz etkileyen şeyleri bulup onlardan uzaklaşın.

4. Mide Rahatsızlıkları

Bilimsel kanıtlar, mide rahatsızlıklarınızın stres kaynaklı olabileceğini gösteriyor. Üstelik bazen şişkinlik ve karın ağrısı ilaçları da size iyi gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda nir psikolog size çok daha fazla yardımcı olabilir. Anksiyete sebebinizi belirleyecek ve ona göre size yardım edecek birine ihtiyacınız olabilir.

5. Odaklanma Zorluğu

Uzun süredir stres altında yaşayan kişiler herhangi bir işe odaklanmada zorluk çekebilir. Bu gibi bir durumla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız biraz yavaşlamanın ve dinlenmenin zaman gelmiş demektir. Bu sinir siteminiz gerildiği zaman gerçekleşen bir durumdur.

6. Saç Dökülmesi

Bilim insanları stresin sizi biraz ya da tamamen kelleştirebileceğini gözlemledi. Eğer önceden sahip olduğunuza göre daha az saçınız olduğunu düşünüyor ve bunun için kullandığınız vitaminler fayda sağlamıyorsa stres saç dökülmesinin altında yatan sebep olabilir.

7. Baş Ağrısı

Baş ağrısına birçok şey sebep olabilir: sinüzit, yanlış uyuma şekli, düşük ya da yüksek kan şekeri değeri vs… Bazen baş ağrısı sizin yaşadığınız duygusal stres sebebi ile olabilir.

Ağrı kesici kullanmak baş ağrınızı geçirebilir ancak stres kaynağı olan sorunu çözmediğiniz sürece baş ağrınız tekrar edecektir.

8. Düşük Libido

Sürekli stres altında baskılanan birinin libido sorunu olabilir. Bilim insanları bir araştırmada birtakım sonuçlara varmış durumda. Eğer partneriniz ile uzun zamandır cinsel ilişkide bulunmadıysanız bunun için sinirlenmeyin ya da korkmayın çünkü bu, size yardımcı olamayacaktır. Eğer sorununuz gerçekten stres ise bu ancak durumu daha kötüye götürür. Stresin kaynağını bulup sorunu çözmenizde fayda olacaktır.

9. Uyku Problemleri

Stres, uyku üzerinde ciddi sorunlara yol açabilir. Uzun süre yoğun stres altında kalırsanız insomnia (uykusuzluk) rahatsızlığına yakalanabilirsiniz. Bu da oldukça büyük bir sorundur çünkü uyuyamamak gün içerisindeki davranışlarınıza, keyfinize ve işinize de yansır. Uyku ilacı bir işe yaramadığı zaman artık bir doktora danışma vakti gelmiş demektir. (Bizce siz uyku ilacını da bilinçsizce değil, bir doktor önerisi ile kullanın.)

10. Kardiyovasküler Rahatsızlıklar

Stres kalp üzerinde kötü etkilere neden olur. Kronik stresin kardivoyasküler sorunlara neden olduğunu bilim insanları kanıtlamış durumda. Stres altında çok çalışmak kadar tam tersi olan hiç çalışmamak ya da yoksulluk çekmek, aile sıkıntılarına sahip olmak da stres yaratabilir ve kalp rahatsızlıklarını tetikleyebilir.

Tüm bu sorunları kontrol altına alabilmek için stres kaynaklarınızı tespit edip bunları çözmeniz gerekmektedir. Bu gibi durumlarda bir psikologtan yardım almanız sizin için oldukça faydalıdır.

Kaynak: Brightside

Kahvenin Genel Sağlığınız İçin Faydalı Olabileceğini Gösteren 7 Bilimsel Sebep

 

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz