Sırt Ağrısı Neden Olur? Çözümü Nedir?

0

Sırt ağrıları, pek çok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Masaj gibi çözümler, yalnızca geçici çözümlerdir ve kalıcı çözümlerden genellikle bahsedilmez.

Bu yazıda, sizlere sırt ağrısı ve beraberinden getirdiği problemleri kalıcı bir şekilde ortadan kaldırabileceğiniz tavsiyeler vereceğiz.

Reklam

Güçsüz Sırt Sebebi ile Oluşan Sırt Ağrıları

sirt-agrisi-nasil-gecer

Sırt ağrılarının en yaygın sebebi, sanılanın aksine sırtın güçsüz olmasıdır. Güçsüz sırt, binen yükü taşıyamadığı için ağrılar meydana gelir ve kişi ağrıların spor kaynaklı olduğunu düşünür.

Günümüzün vücut geliştiricilerinde en yaygın görülen sendromlardan “itiş sendromu”na sahip olan kişiler kesinlikle sırt ağrısı çekecektir.

İtiş sendromu, ego ve görünüş için itiş hareketlerine çok fazla ağırlık verip çekiş hareketlerini ihmal eden vücut geliştiricilerin omuzları içe dönük bir postüre sahip olmasına verilen addır. Hatta bu kişilere “tirbişon” lakabı da takılmaktadır!

[ls_content_block id=”6553″]

Sırt, diğer bölgelere oranla güçsüz kaldıkça sırtın yük taşıma kapasitesi azalır. Neticede bileşik egzersizlerde de sırt aktif olarak çalışır ve gün içerisinde de bir şeyleri taşırken sırta yük biner. Çanta taşımak dahi sırtın güçlü olmasını gerektirir. Gittikçe vücudun en zayıf hale gelen bölgesi olan sırt kaslarınızı bir an önce güçlendirmeniz tek çözüm!

Bunun için sizlere haftada en az iki kere; bir yatay çekiş, bir dikey çekiş ve bir de deadlift öneriyoruz. Sırt kası geliştirme ile ilgili daha fazla detay istiyorsanız; “Sırt Kası Geliştirme Rehberi” ve “Kurşun Geçirmez Sırt Kasları İçin 5 Egzersiz” yazılarını da mutlaka okuma listenize eklemelisiniz.

Fazla Sırt Çalışmak Sebebiyle Oluşan Sırt Ağrıları

sirt-kasi-yapma

 

Nasıl ki sırt kaslarının güçsüzlüğü bir sebep ise, sırt kaslarını güçlendirmek için sırt kaslarının kaldırabileceğinden de fazla çalışmak da bir sebeptir. Sırt kasları, gereğinden fazla çalıştırıldığında yorgun düşecektir ve bu sebeple ağrılar oluşacaktır.

Sırtınızı ne sıklıkta, nasıl bir antrenman hacminde çalıştırmanız gerektiğini vücudunuzu dinleyerek rahatlıkla bulabilirsiniz. Genellikle bilimsel araştırmalar haftada 10-25 set arasını önerirler. Bu setlerde de tükenişe gitmediğinizi varsayarlar.

Sırt kaslarınızı sürekli ağır ağırlıklarla, saatlerce çalıştırmak yerine optimum antrenman hacmini bulmayı denemelisiniz!

Zayıf Bölgeler Sebebiyle Oluşan Sırt Ağrıları

zayif-sirt

Herhangi bir harekette, zayıf bir bölgenin yükü sırt kaslarına bindiğinde, kaslara olağanın dışında bir yük biner. Bu da sırtta ağrıya sebep olabilir.

Bu durumu en çok bileşke egzersizlerde gözlemliyoruz. Zayıf merkez bölgesi ve zayıf kalçalar sebebi ile deadlift yaparken sırta fazla yük binmesi, zayıf kalça ve bacaklar sebebi ile sırtı kullanarak kaldırılan squat tekrarları,  zayıf göğüs ve kol kasları sebebi ile bench press hareketinin negatifinde sırta fazla yüklenmek gibi durumlar oldukça yaygındır.

Bu durumun çözümü ise vücuttaki kasları dengeli olarak geliştirmektir. Bir bölgeye yüklenip, daha sonra başka dönemde başka bölgeye odaklanmak yanlıştır. Tüm vücut, dengeli bir şekilde, küçük fakat emin adımlarla gelişmelidir ki dengesizlikler sakatlıklara yol açmasın.

Dengesiz gelişen vücutta postür de sorunlu olur, sorunlu postür de daima sırt ağrısına sebep olma potansiyeline sahiptir.

Evde sırt hareketleri şunlardır, linki tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Yazar: Selçuk Uzun

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz