Saçlar Neden Beyazlar Biliyor musunuz?

0

Saç beyazlaması ya da ağarması, yaş ilerledikçe saçın doğal rengini kaybetmesidir. Bu süreç normal olarak 30’lu ve 40’lı yaşlardan sonra başlar. Saç beyazlaması saçımızın olması kadar doğal bir durumdur ancak çoğu insan toplumun yaşlanmak konusundaki tutumundan ötürü bu konuda endişe duymaktadır. Saç beyazlamasının nedenleri ve önlenmesi konusunda bir dizi araştırmalar yapılmıştır.

Saça Doğal Rengini Veren Nedir?

Saça doğal rengini veren madde, cilt ve gözlerin rengini belirleyen kahverengi/siyah ya da sarı/kırmızı pigment olan melanindir. Melanin aynı zamanda saçımızın renginden de sorumludur. Melanin miktarı ve kombinasyonu saçın rengini belirleyen bir faktördür.

Reklam

Saçlar Neden Beyazlar?

Saçların neden beyazladığı birçok araştırmaya konu olmuştur. Gri saçta da az miktarda melanin bulunur. Beyaz saçta ise hiç melanin bulunmaz. Bunun bir nedeni de melanin üretici hücrelere dönüşen kök hücrelerin sayısındaki aşamalı düşüştür. Hücreler yaşlanıp hasar görmüş olabilir ya da düzgün bir şekilde işlevlerini sağlayacak olan destek sistemlerini kaybetmiş olabilirler. Saç beyazlamasında genetik de önemli bir faktördür çünkü genler, melanin üretiminin kontrol edilmesine destek olurlar.

Saç Beyazlaması Nasıl Önlenir?

Saçlarınızı gürleştirmek ya da saç dökülmesini önlemek için birtakım takviyeler alınabilir ancak saç beyazlamasını maalesef durduramayız. Fareler üzerinde yapılan deneyler, üç genin melanin üretici hücrelerin sayısının sabit tutulmasında yardımcı olabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar, genleri manipüle ederek fareler üzerinde gri tüy oluşumunu engellemiş ya da sayılarını azaltmışlardır. Ancak piyasada bu araştırmada kullanılan her hangi bir ürün bulunmamaktadır.

Stres Saç Beyazlatır mı?

Strese bağlı saç beyazlaması mümkün mü sorusunun cevabı: belki. Gri saç üzerine araştırmalar yürüten bilim insanları stres, sigara, iltihap ya da radyasyona kaynaklı ortaya çıkan zararlı kimyasallarla (serbest radikaller) ilgili kanıtlar buldular ve bu serbest radikallerin pigment üreten melanosit kök hücreleri için zararlı olabileceklerine işaret ettiler.

Sigara Saç Beyazlatır mı?

Sigara ve saç beyazlaması arasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir. 2013 yılında yapılan bir araştırma, sigara içenlerin içmeyenlere kıyasla saçlarının üç yıl daha erken beyazladığın göstermiştir. Bilim insanları sigaranın, vücuttaki melanin üretici hücrelere zarar veren kimyasal değişikliklere neden olduğunu düşünmektedir.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz