Gece Yatmadan Karbonhidrat Tüketmek Kilo Aldırır mı? Bilim ne Söylüyor?

0

Gece yatmadan karbonhidrat yemek, hatta yemek yemek hep kilo aldırıp aldırmadığı ile ilgili tartışmalara konu olmuştur. Saat 8 sonrası yemek yememek gerektiği, gece yatmadan önce yemek yemenin diyete uygun olsa dahi kilo aldırması gibi çeşitli teoriler her ağızda dolanmakta.

Peki bilim bu konuda ne söylüyor? Özellikle karbonhidrat, gece yatmadan yendiğinde kilo aldırıyor mu? Gelin birlikte inceleyelim.

Reklam

Gece Yatmadan Karbonhidrat Yemek Zararlı mıdır?

Image result for late night snacks

Gece yatmadan karbonhidrat yemek, gece karbonhidratı çok daha kolay bir şekilde yağ olarak depolama ihtimaliniz olduğu için sakıncalı görülür.

Bu teori, gece metabolizmanın yavaşlamasına (yakılan kalorinin azalmasına) inanıldığı için varolmuştur. Karbonhidratların gece enerji kaynağı olarak kullanılma ihtimali düşük, yağ olarak depolanma ihtimali ise yüksek olarak görülmüştür.

Gerçek şu ki, kalorileri yalnızca hareket ederken veya egzersiz yaparken yakmayız. Koltukta uzanırken dahi nefes alıp verişimiz kalori yakmamıza neden olur. Hatta dinlenik haldeki kalori yakımı, toplam kalori yakımının yarısından çoğunu oluşturur. Dolayısıyla uykuda da kalori yakımı devam eder, hatta uykuda yakılan kalori de dinlenik haldeki kalori yakımına dahildir. 

Gün içinde uzanırken yaktığınız kalori ile uykuda yaktığınız kalori neredeyse farksızdır!

Dolayısıyla gece metabolizmanın yavaşlaması ve karbonhidratın enerji kaynağı olarak tüketilmesi yerine yağ olarak depolanması yalnızca bir efsanedir. Öğle yemeğinde karbonhidrat yemek ve gece karbonhidrat yemek, kaloriler hedef doğrultusunda alındıysa fark yaratmaz.

Önemli Olan Enerji Dengesidir!

Image result for late night snacks

Gece metabolizmanın yavaşladığı varsayılsa dahi, tükettiğiniz kalori yaktığınızdan az ise, gece veya gündüz karbonhidrat tüketmeniz bir fark yaratmayacaktır.

Karbonhidratın direkt olarak yağ olarak depolanması da sanıldığı kadar kolay bir süreç değildir. Bu durum, insanlarda çok nadir görülen bir durum değildir. Eğer kaslarınızın ve vücudunuzun karbonhidrata ihtiyacı varsa, karbonhidratlar enerji kaynağı olarak kullanılacaktır.

Gece Karbonhidrat Tüketmek, Gece İnsülin Hassasiyeti Az Olduğu İçin Zararlı mıdır?

Image result for sleeping

Geceleri insülin hassasiyetinin daha az olduğunu destekleyen birçok araştırma olsa da, bu araştırmalar kesinlikle yetersiz.

İnsülin hassasiyeti tabii ki sabahları daha fazladır. Ancak bu duruma odaklanmak yerine, insülin hassasiyetini uzun vadede geliştirmek gereklidir. Bu da sağlıklı bir yağ oranı ve sağlıklı bir beslenme ile mümkündür. Karbonhidrat zamanlamanızı insülin hassasiyetine göre ayarlamanız, gerçekten %1 dahi etkisi olmayacak bir detaydır.

Gece Ufak Bir Öğün, Büyük Bir Öğüne Göre Daha Sağlıklıdır ve Yağ Yakar!

Image result for six pack

Araştırmalarda görülüyor ki, gece karın acıkması sonrası ufak bir öğün tüketenlerde yağ yakımı daha hızlı gerçekleşiyor. Bir tam ekmek yemenize gerek yok… Yalnızca az miktarda yulaf dahi sizi yatıştırıp, yağ yakmanıza katkıda bulunabilir. Gece atıştırmalarını abartmayıp, kısıtlayarak iyi sonuç alabilirsiniz.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz