Fitness Alzheimer’a Karşı Koruyor!

0

ABD’de bilim adamlarının, beyin ve fitness ilişkisi üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda fitness’ın başlangıç safhasındaki Alzheimer hastalarına da yarar sağladığı ortaya çıktı.

Alzheimer hastalığının başlangıç safhasındaki hastalar üzerinde yapılan araştırmada, vücutları daha fit olan hastaların beyninde daha az hasar meydana geldiği ortaya çıktı.

Reklam

Sağlıklı insanlarda, fitness ve egzersizin beyinde, ilerleyen yaşa bağlı değişiklikleri yavaşlattığı biliniyor. Son bulgular ise, Alzheimer’ın başlangıç safhasında olan hastaların da egzersizden yarar görebileceği yönünde.

Alzheimer Derneği Medikal ve Bilimsel Danışmanı Dr. Sam Gandy, “Eğer Alzheimer hastası iseniz, fit olmak için geç kalmış sayılmazsınız”diyor.

University of Kansas tıp Merkezi araştırmacıları, 60 yaş üzeri 56 sağlıklı yetişkin ve 60 başlangıç seviyesindeki Alzheimer hastası üzerinde fitness ve beyin ilişkisini araştırdı.

Araştırmacılar, oksijen tüketimini ölçen koşu bandı testlerine dayanan kardiyovasküler fitness testini uyguladılar. MRI (manyetik rezonans görüntüleme) yöntemiyle beynin özellikle hafıza kısmına odaklanarak beynin hacmini ölçtüler.

Araştırmanın sonuçları, Chicago’da Alzheimer Derneği Uluslararası Konferans’ında sunuldu. Alzheimer ‘da beynin hippocampus bölgesinin hasar gören ilk bölge olduğu ve Alzheimer başlangıcındaki hastalar arasında fiziksel olarak fit olanlar, olmayanlara göre beynin hafıza açısından önemli olan hippocampus bölgesinde daha fazla beyin hacmine sahip.

Araştırmayı yürüten Robyn Honea ‘Bu çalışma, beyinde hasarın tam olarak nerede meydana geldiğini bulmak açısından bir ilk. Alzheimere bağlı hafıza kaybının gerçekleştiği kilit bölge olan hippocampusta fitness’a bağlı değişiklikleri tespit etmek mümkün’ dedi.

Başka bir araştırmada da Avustralyalı araştırmacılar, hafıza kaybı yaşayanların bakıcıları tarafından yönlendirilen 12 aylık bir ev egzersizi programıyla hafıza kaybının yavaşladığını ve daha iyi bir yaşam kalitesine ulaştıklarını ortaya koymuştu.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz