Dövüş Sporları İçin Supplement Tavsiyeleri

0

Dövüş sporları ile uğraşanlar için supplement kullanımı en az vücut geliştirmeciler için olduğu kadar önemli bir konu. Günlük alınması taviye edilen supplementlerin ve takviyelerin yanısıra, müsabaka öncesi ve sonrası dönemler için tavsiye edilen kilo almaya yardımcı gıda takviyeleri veya yağ yakıcı ve  kilo vermeye yardımcı gıda takviyeleri, bu sporla uğraşanlar tarafından beslenme programlarına dahil ediliyor.

Dövüş sporcuları için antrenmanlarda ufacık bir mesafe bile ileri yol katedebilmek çok önemli. Çünkü ne kadar ileri yol alırlarsa, özgüven çok daha büyük oranda olumlu etkileniyor. Fizikselin yanında psikolojik de bir savaş olan dövüş müsabakalarında bu sebeple özgüven çok önemli.

Reklam

Supplementler de tam burada devreye giriyor aslında. Adından da anlaşıldığı üzere, sporcuya “destek” olabiliyor bu noktada. Çünkü o kadar çok efor sarfediyorlar, o kadar çok kalori harcıyorlar ve vücutlarında aynı anda o kadar çok şey oluyor ki tek başına yemeklerden aldıkları besin değerleri ihtiyaçlarını çoğunlukla karşılamıyor.

Dövüş sporları için gıda takviyesi bu sebeple çok önemli. Fakat bu gıda takviyelerinin neler olduğu da çok önemli. Yalnızca gerekeni almakta fayda var, çünkü zaten almaları gereken bir ton kalori oluyor.

Dövüş Sporları İçin Supplement Önerileri

Whey Protein

O kadar çok fiziksel efor sarf eden bir insanın da kaslarını onarmak adına bir o kadar çok proteine ihtiyacı olacaktır. Bunu sadece yemeklerden karşılamak hem sindirim sistemi için zor olacaktır, hem de sporcunun yağlanmasına sebep olacaktır. Bu sebeple az kalorili, hızlı etki eden bir protein kaynağı olan whey protein kesinlikle dövüş sporcusunun dostudur.

Kreatin Monohidrat

Enerji bir dövüş sporcusunun en çok ihtiyaç duyacağı şey olabilir hayatı boyunca. Bu enerjinin artabilecek maksimum seviyeye taşınması çok önemli. Fakat kaloriler de bir faktörken limitler de belli. Bu sebeple anlık ATP sağlayıcı olan, limitleri saniyelik zorlamamıza yardımcı olan supplement kreatin monohidrat kesinlikle dövüşçülerin işine yarayacaktır. Vücutta su tutan kreatin, dövüşçülerin antrenman kalitesini kesinlikle arttıracaktır ve üzerinde yapılan sayısız bilimsel araştırma da kreatinin bu katkısını doğrulamaktadır.

BCAA

Dövüş antrenmanları uzun solukludur. Bu da sporcunun çok fazla enerji sarfedip uzun süre de aç kalmasına sebep olacaktır. Dövüş sporcuları kaslarını o kadar çok çalıştırırlar ki, doğru beslenilmediği takdirde kas kaybı meydana gelebilir . Bu riski sıfırlamak ve risk almamak adına, kas kaybını önlediği pek çok araştırma tarafından kanıtlanmış supplementlerden olan BCAA dövüş sporcularının işine yarayacağını düşündüğümüz bir diğer gıda takviyesi. Boksörler için supplement kullanımına baktığımızda, BCAA’nın bir vazgeçilmez olduğunu görürüz.,

Multivitamin:

Hep bahsettiğimiz çok fazla miktarda aktivite sebebi ile vücudun çok fazla vitamine de ihtiyacı olacaktır. Bu kadar fazla aktivite kesinlikle bağışıklık sistemini yoracaktır ve bağışıklık sistemini destekleyecek her takviye dövüşçüye olumlu etkileriyle geri dönecektir. Multivitamin, sadece dövüşçülerin değil pek çok insanın kullanması gereken bir ürün. Çünkü pek çoğumuzun besin alışkanlığında yeterli miktarda vitamine yer yok.

Balık Yağı

Sinir sistemi dostu, uyku kalitesi arttırıcı, bağışıklık pompalayıcı etkiye sahip olan önemli yağ asitlerinden Omega 3’ün yanı sıra pek çok diğer önemli bileşenleri de barındıran balık yağı kesinlikle dövüşçünün dostudur. Sağlıksız yağlar yerine çok daha sağlıklı bir yağ alternatifi olacaktır. Kas ağrısı, eklem ağrısını azaltmasının yanı sıra kalbin de daha sağlıklı olmasına yardımcıdır. Dövüş sporcularının en yorulan organlarından olan kalp için bu durum oldukça önemlidir.

Glukozamin

Son önereceğimiz supplement ise, eklemlerin bir numaralı dostu olan glukozamin. Dövüşçüşerin, kasların yanı sıra eklemleri de çok fazla yordukları bir gerçek. Güç antrenmanları, tekmeler, yumruklar, alınan darbeler belki de dünya üzerinde eklemleri en çok yoran aktivitelerdendir. Glukozamin ise alacağı hasarlara karşı eklemlerinizi koruyacaktır.

Müsabakalara Yönelik Öneriler

Belirlenmiş bir diyetiniz yoksa, kilo verme veya alma rejiminiz belli değilse supplementler kesinlikle kilo alıp vermenizi sağlamayacaktır. Fakat amacınızın kilo almak veya vermek olduğu dönemlerde supplementler amacınıza yönelik destek olabiliyor.

Müsabaka Öncesi Kilo Vermek İçin Supplement Önerileri

Eğer amaç kilo vermek ise, metabolizmayı hızlandıracak etkiye sahip supplementler işinize yarayacaktır. Bununla birlikte, bir önceki kısımda bahsettiğimiz BCAA, daha iyi onarım sağlayıp kas kaybı önleyeceği için kilo verme dönemlerinde kesinlikle kullanılmalıdır. Zira bahsettiğimiz üzere, çok fazla yoğun aktivite içeren dövüş sporlarında kas kaybı oldukça muhtemeldir.

Metabolizma hızlandırıcı etki için müthiş etkliler beklemeyerek kafein içeren her türlü supplementi kullanabilirsiniz. Saf kafein tüketebilirsiniz veya kafein içeren preworkout ürünlerinden kullanabilirsiniz. Bu ürünler antrenman öncesi metabolizmayı hızlandırarak, antrenmanda da daha hızlı bir metabolizmaya eriştirirler ve yağ yakımını arttırırlar.

Son olarak kullandığınız veya tükettiğiniz yağların içine aspir yağı, hindistan cevizi yağı gibi metabolizma hızlandırıcı etkisi olup yağ yakımına yardımcı olan ürünleri dahil edebilirsiniz.

Müsabaka Öncesi Kilo Almak İçin Supplement Önerileri

Diyetinizin kilo almaya uygun olması gerektiğini zaten vurgulamıştık. Kilo almak için aslında yapabileceğiniz şey yemek, yemek ve tekrar yemek. Tabii ki her yiyecek, diyetinize/kalori ihtiyaçlarınıza uygun olmayabilir. İştahınız da yemek yemek için yeterince açık olmayabilir.

İştahınızı açmak için deve dikeni (milk whistle) kapsüllerini denemenizi öneriyoruz. İştah açıcı etkileri pek çok bilimsel çalışmada kanıtlanmış durumda.

Ek olarak da tabii ki, yeterince karbonhidrat tüketemeyen kişilere gainer kategorisindeki kilo aldırıcı ürünleri öneriyoruz. Kısa yoldan kirli olmayan fazla kaloriyi almanın en iyi yollarından biri olacaktır.

Tabii ki burada belirtilen ürünlerin her birini, diyetinize uyacak şekilde tüketmelisiniz.

Fotograf: Muhammed Ali & Joe Frazier, 1 Ekim 1975, Manila-Filipinler (AP Photo/Mitsunori Chigita)

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz