Kış Biterken Bağışıklık Sisteminizin Yeterince Kuvvetli Olduğuna Emin misiniz?

0

Hypertophy-Specific Training’in yazarı Bryan Haycook’un fitnes endüstrisinde 23 yıldan fazla deneyimi vardır. İster doğal ister hap şeklinde olsun besin takviyelerinin bağışıklık sisteminiz üzerinde olumlu sonuçları olabilir.

Soru: Sağlıklı bir kış dönemi geçirmek için fazladan vitamin yada mineral almalı mıyım?

Reklam

Cevap: Dengeli bir beslenme bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için önemlidir. Ancak soğuk algınlığı ve grip dönemi kapıya dayandığında akfif kadınların biraz daha desteğe ihtiyacı vardır. Tam da bu noktada vitamin ve mineraller devreye girer. Sayısız sağlam araştırma besin takviyelerinin hem bağışıklık sisteminizi desteklemek hem de enfeksiyon riskinizi düşürmek konusunda önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Denemeniz gereken başlıcaları:

C Vitamini

Soğuk algınlığı ile savaştaki büyük ünü özellikle de aktif bireyler tarafından iyi bilinmektedir. Vitamin C’nin antiviral aktiviteye etki eden  interferon seviyelerini arttırarak bağışıklık sisteminizi uyardığı  ve bazı bağışıklık hücrelerini aktivite ettiği bilinmektedir.

Yoğun bir şekilde antrenman yapan insanların dahil olduğu araştırmalarda günde 600 ve 1.000 miligram vitamin C alanların soğuk algınlığına yakalanma sıklıklıklarında %50 düşüş olduğu belirtilmektedir. Günde 600 miligram ile başlayın ve dışarda egzersiz yaptığınızda bu miktarı 1.000 miligrama çıkarın.

Nerelerde Bulunur: Kavun-Kabak gibi gıdalarda, portakal, greyfurt, kivi ve mangoda bulunur. Narenciye suları, taze olanlar bulunamadığında iyi bir seçenektir.

C Vitamini almak soğuk algınlığı kapma riskinizi %50 oranında azaltır.

E Vitamini

Önemli bir antioksidan olan vitamin E vücuda zarar verebilen bir molekül olan serbest radikallerin hücre zarlarından geçmesine engel olur. Vitamin E için günlük tavsiye edilen miktar 22,5 IU’dur. Ancak bağışıklı sisteminizi harekete geçirmek istiyorsanız biraz daha fazlasına ihtiyacınız var. Çoğu araştırma bağılıklık sişsteminizi harekete geçirmek için 200 IU yada daha fazlasının (800 IU’ e kadar) gerekli olduğunu  belirtmektedir.

Nerelerde Bulunur: Vitamin E zengini yiyecekler kuruyemişler (badem, fıstık ve fındık gibi), tohumlar (ay çekirdeği gibi) ve yeşil yapraklı sebzelerdir (ıspanak ve brokoli gibi).

Çinko

Bu mineral bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için başka bir seçenektir. Araştırmalar çinko pastillerinin soğuk algınlığının etkilerini ve süresini düşürmekte etkili olduğunu gösterdi. Ancak çinkonun  bu etkisinin bağışıklık sistemini doğrudan desteklemek yada virüse doğrudan bir saldırı şeklinde mi olduğu konusunda araştırmalar emin değiller. Bazı doktorlar çinko tabletlerini yada kapsüllerini tekrarlanan vakalarda tavsiye ediyorlar (yetişkinler için günlük 25 mg). Ancak çok fazla çinko almak ters etki yapabilir. Günde 300 mg’ın üzerinde çinko alımının zayıf bağışıklığa neden olduğunu gösteren deliller var. Kesinlikle rastgele kullanmamalısınız.

Nerelerde Bulunur: Sığır, kuzu gibi yüksek proteinli gıdalar iyi çinko kaynaklarıdır. Tavuk ve hindinin but kısımları diğer yerlerine göre daha fazla çinko içerir. Diğer çinko içeren gıdalar badem, fıstık, tam tahıllar, baklagiller ve mayadır.

Bu takviyelere ek olarak temel bir multivitamin desteği bağışıklık sisteminizi güçlendirmek konusunda işe yarayacaktır. Ayrıca bol bol su içmek, yeterli derecede uyku almak ve ellerinizi düzenli yıkamak kış döneminde meydana gelen sağlık sorunlarına yakalanmadan bu dönemi atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Kaynak: M&F HERS 2016, Ocak-Şubat

D Vitamininin Testosteron Seviyelerine Etkisi

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz