Hem Virüslerin Korkulu Rüyası Hem de Kas Yapıyor: Spirulina Platensis

0

Virüs ve hastalıklardan korunmak için en güçlü silahımız her zaman olduğu gibi bağışıklık sistemimiz. Bağışıklık sistemi güçlü olduğu sürece ne virüsler ne bakteriler sizin gardınızı düşürüp, vücudunuza hastalık salabilir. Mucizevi bir gıda var ki bilim dünyası ona süper gıda diyor: Spirulina Platensis!

Spirulina Platensis mavi-yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türüdür. Spirulina proteinler, mineraller ve vitaminler açısından zengin; virüsler dahil birçok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir süper besindir. Spirulina yosunu her ne kadar 21. yüzyılda süper gıda olarak tanınsa da yüzyıllar önce insanoğlu tarafından keşfedilmiş bir besindir. Spirulina’nın Texcoco gölü kıyısında yaşayan Aztekler tarafından tüketildiğine ilişkin en eski kaynak 1524 yılına dayanmaktadır. Ayrıca Çad Gölü kıyısında yaşayan Kanembu kabilesi yerlileri de bu besini çok eski çağlardan beri tanımakta ve yiyecek olarak tüketmektedirler.

Reklam

Spirulina Hem Kas Yapıyor Hem de Virüslere Karşı Kalkan Oluyor!

spirulina-platensis

Spirulina doğada yüksek biyolojik değerlere sahip en zengin protein kaynaklarından biri olarak biliniyor. Protein oranı açısından kendisine en yakın besin soya fasulyesidir ve besin değerleri soya fasulyesinin yaklaşık 2 katından daha fazladır. Protein oranı sayesinde kas oluşumuna büyük katkı sağlar.

Doğada en yüksek oranda B 12 vitamini bulunduran besin spirulina’dır. Süper gıdanın en yakın takipçisi dana ciğeridir ve ona göre B 12 vitamini miktarı 2-6 kat daha fazladır. Spirulina’nın içeriğindeki B 12 vitamini, bağışıklık sisteminin düzgün işlemesini sağlayan vitaminlerden biridir (1).

Doğadaki en zengin organik demir oranına sahip besin de spirulina’dır. Ispanaktan 58 kat, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir bulunan bu gıda içeriğindeki göz kamaştırıcı demir miktarı ile de bağışıklık sistemini virüs geçirmez hale getirir.

Doğadaki en zengin antioksidan kaynağıdır. Spirulina’nın sahip olduğu antioksidanlar;

  1. B1 vitamini
  2. B5 vitamini
  3. B6 vitamini
  4. E vitamini
  5. Çinko
  6. Magnezyum
  7. Selenyum
  8. Bakır
  9. Amino asitler
  10. Methionine
  11. Superantioxidant
  12. Beta-carotene olarak sıralanabilir.

Doğada en zengin E vitamini içeren besin spirulina’dır. Bu süper gıdaya en yakın besin buğday filizidir ve spirulina’nın E vitamini buğday filizinden 3 kat daha fazladır. Sentetik E vitaminine göre, biyolojik etkisi %49 daha fazladır.

Doğadaki en zengin Gamma Linolenic Asit (GLA) içeren besindir. Spirulinaya en yakın oranda GLA içeren besin Çuha Çiçeği yağıdır. Süper gıda bu rekabette de rakibinden 3 kat daha yüksek GLA içererek galip çıkmaktadır. Doğadaki en zengin klorofile sahiptir. Spirulinanın klorofil miktarı buğday bitkisinden 5-30 kat daha fazladır.

Süper Gıda Spirulina’nın Besin Değerleri

Protein Kaynağı % Su  % Protein
Spirulina 5 60-70
Sığır Eti 56,5 17,4
Tavuk Eti 61,3 19
Sardalya 50 20,6
Alabalık 77,6 19,2
Koyun Sütü 81,6 5,6
İnek Sütü 88,5 3,2
Yoğurt 86,1 4,8
Yumurta 74 12,8
Soya 8 36,7

 

Spirulina yosunu aynı zamanda doğal bir vitamin deposudur. Doğal kaynaklardan vitamin almak isteyenlerin en popüler tercihi olan spirulina, bu anlamda, ihtiva ettiği vitaminlerle günlük vitamin ihtiyacımızın önemli bir bölümünü karşılamaktadır.

Vitamin İçerik(mg/Kg.)
B-Karoten(provitamin A) 170
Siyanokobalamin (B12) 1,6
d-Ca-pantotenat 11
Folik Asit 0,5
İnositol 350
Niasin (B3) 118
Piridoksin (B6) 3
Tiamin (B1) 55
Tokoferol (E) 190

 

Spirulina’nın Faydaları Nelerdir?

  • Proteinler, vitaminler ve mineraller bakımından zengin olan Spirulina vücudun bağışıklık sistemini destekleyen ve bir çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir.
  • Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Bu özelliğiyle kansızlık sorunu olanlarda etkili olur.
  • Toplam yağ miktarı içinde %12 gibi yüksek oranda bulunan alfalinoleik asit, vücudun savunma mekanizması üzerinde etkilidir. Virüslerin hücre içine nüfuz etmelerine engel olur. Hastalıklara karşı direnç kazandırır.
  • Spirulina’nın mukoprotin içermesi, kolay sindirilmesini sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destekleyici olarak kullanılabilir.
  • Zayıflama diyetlerinde kullanılabilir. Spirulina, vücudu beslerken aynı zamanda yemeklerden önce alındığı takdirde, tokluk hissi vererek zayıflamada etkili olur.

Spirulina Ne Kadar Tüketilebilir?

Spirulina, alımı kolaylaştırabilmek ve dozu standartlaştırmak amacıyla, preslenerek tablet haline getirilmiştir. Spirulina, herhangi bir yan etkisi olmayan doğal bir besindir. Bu sebeple kullanım dozu sınırlı değildir. Bununla beraber, uzmanlarca normal insanlar için önerilen doz günlük 3-6 tablettir. Ağır iş koşullarında, sporcularda, vücut geliştirme sporuyla uğraşanlarda, dağcılarda vb. daha fazla tüketilebilir.

En İyi 3 Spirulina Yosunu Takviyesi

Sizin için Bodyforum TR editörleri olarak 3 doğal spirulina yosunu takviyesi seçtik, hepsinin içerik doğallığı kanıtlanmış ve gözünüz kapalı kullanabilirsiniz. Sprirulinanın toz halini uzun süre stok da yapabilirsiniz. Tablet, kapsül ve toz formlarda sprirulina yosunu mevcut.

21. Yüzyıl Mucizesi Spirulina Herkesin Onayından Geçti

Üretimi özel havuzlarda yapılmaktadır. Olgunlaşan spirulinalar sudan süzülerek, kurutulduktan sonra herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan doğal haliyle, toz olarak yada tablet haline getirilerek insanların tüketimine sunulmaktadır.

Ancak ticari kültürlerinin yapılması ve bilimsel anlamdaki çalışmaların başlaması; ürünün 1963 yılında Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından ortaya çıkarılarak, %60-70 oranında proteinalg üzerinde yapılan ilk çalışmalara öncülük etmiştir. Dünya üzerinde bir çok ülkede spirulina üretimi yıllardan beri yapılmaktadır.

Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafından spirulina’nın çocuklar ve yetişkinler için güvenli ve faydalı bir besin olduğu kabul edilmiş ve tüketimi önerilmektedir. Türkiye’de de 3 yıllık bir çalışmanın sonucunda başarı sağlanarak ilk yerli spirulina üretilmiştir. içeren spirulina, algini laboratuarlarında üretilmesiyle olmuştur. Daha sonra NASA astronotlara besin tableti yapılması amacıyla bu alg üzerinde yapılan ilk çalışmalara öncülük etmiştir.

Dünya üzerinde bir çok ülkede spirulina üretimi yıllardan beri yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafından spirulina’nın çocuklar ve yetişkinler için güvenli ve faydalı bir besin olduğu kabul edilmiş ve tüketimi önerilmektedir. Türkiye’de de 3 yıllık bir çalışmanın sonucunda başarı sağlanarak ilk yerli spirulina üretilmiştir.

Yazar: Özlem Büyüker

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz