Antrenman Sonrası Kas Ağrısını Yok Etmenin Yolları

0

Kas krampları sporun bir parçasıdır; ama önlenebilir.

Kas Krampları ve Sebepleri

Image result for muscle cramps

Reklam

Kas çekilmesi ve krampın çok farklı sebepleri olsa da en sık karşılaşılan sebep, sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi elektrolitlerin dengesizleşmesidir. Sinirlerin etkileşimi ve kas kasılmalarını tetikleyen elektrolit bileşenler, bir arabanın aküsü gibi görev yapar. Bahsettiğimiz elektrolitlerin dengesi bozulduğunda, sinir ve kas kontrolü senkronizasyon kaybı yaşar. Dolayısıyla kas ve sinir, beyine doğru mesajları iletemeden çalışır.

Sizi çok terleten yoğun antrenmanlar, elektrolit dengesini bozabilir. Sıcak ortamda çalışmak sıvı ve elektrolit kaybına sebep olur. Bunun sonucu olarak da kas çekilmesi, kramp ya da tıpta “Charlie atı” olarak bilinen kalf krampı (gece bu ağrıyla uyanmışsanız nasıl bir his olduğunu biliyorsunuzdur) gibi problemler oluşabilir.

Kas Krampları İçin Çözüm Yolları

Image result for banana cramps

Peki nasıl önlem alınabilir? Kaybedilen elektrolit ve sıvıyı takviye etmek için sporcu içecekleri, muz ya da gıda takviyesi alabilirsiniz. Eğer sıklıkla kramp ağrısı çekiyorsanız, potasyum ve magnezyum içeren takviyeler faydalı olabilir.

Buna ek olarak, C ve D vitaminleri ile tuzu, günlük ihtiyacınız kadar tükettiğinizden emin olun.

Kimi durumlarda elektrolit eksikliği, tansiyon için kullanılan diüretik ya da astım tedavisinde kullanılan beta-bloker gibi ilaçlardan da kaynaklanabilir.

Statin gibi kimi kolesterol ilaçları, gece uykunuzu bölen bacak kramplarına sebep olabilir. Eğer ilaç kullanıyor ve kramp problemleri yaşıyorsanız, doktorunuzu bilgilendirin. Bazen alternatif bir ilaçla değişiklik yapmak ya da potasyum ve koenzim Q10 gibi takviyeler kullanmak gibi kolay çözümler bulunabiliyor. (Koenzim hakkında geniş bilgi için Koenzim Nedir, Faydaları Nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz.)

Fazla antrenman yapmanın da bu problemde suçu oluyor. Çok yoğun antrenmanlar ya da kaslara dinlenmesi için yeterli zamanı tanımamak, kasların fazla uyarılmasına ve sinir-kas bitkinliği yaratıp sonucunda kasılma ve kramplara sebebiyet verebiliyor.

Antrenmanınızı değiştirip çalıştırdığınız kas gruplarının dinlenmesine izin verecek bir düzene getirin. Buna ek olarak düzgün beslenmeye ve yeteri miktarda uyumaya özen gösterin. Antioksidan ve fitobesin açısından zengin olan ıspanak ve kıvırcık lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerden daha çok tüketin.

Kas Kramplarının Size Mesajı

Image result for rest between sets

Kramp ve kasılmalar vücudunuzun verdiği mesajlardır, kasların dinlenmeye ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz